Nu är det rabarbertider! Här bjuder jag på mina favoritrecept på paj och saft.
Förutom att min rabarberpaj är världens godaste paj så är den väldigt enkel att göra. Och man kan använda blåbär eller hallon istället. Eller äpplen och kanel. Eller lite vilka bär och frukter man vill faktiskt. Men just nu använder jag rabarber. När jag pratar om min paj känner jag mig lite som Hasse Alfredsson när han är Konrad i Pippi Långstrump och pratar om Konrads kalasklister.

Rabarbersaft smakar så ljuvligt somrigt och friskt. Den får mig att tänka på barfotadagar och smultron på strån, utflykter och brygghäng, stilla stunder på verandan och stora tårtkalas. Kammebornias rabarbersaft går den fint att göra även när rabarbern växt sig högsommarstor.
3 kg rabarber
2 citroner
3 ¼ l kokande vatten
2 ½ kg socker
30 g vinsyra
ev 1 krm natriumbensoat (om du har saften i frysen eller i kylen och snart dricker upp den behöver du inte natriumbensoat)
Skölj rabarbern och skär den i bitar. Skär citronerna i skivor. Varva rabarber och citronskivor i en rymlig rostfri bunke eller kastrull. Slå över det kokande vattnet. Låt stå svalt i två dygn. Sila genom silduk. Rör ner sockret lite i taget. Rör och rör och tillsätt vinsyra och ev. natriumbensoat upplöst i lite varmt vatten. Rör noga tills sockret löst sig. Tappa upp på rena och fina flaskor.
Man kan gärna frysa saften och spara till i vinter. Det är inte lika snyggt som glasflaskor, men det är väldigt härligt att ha kvar sommarsaft till vintern och det går ju att hälla upp den i en fin flaska när man tagit fram den ur frysen.
Lycka till!

Vilken fin bild på rabarbersaften med sugrör och kaka. Skärpan i förgrunden och vackert grönt suddigt i bakgrunden. Det ser så läskande och somrigt ut. Jag ska väl inte dricka söt saft egentligen men kan njuta av den vackra bilden i stället.