Det är så fint att baka bullar till någon som blir så där barnsligt glad att han nästan hoppar jämfota. Och när det är saffransbullar till på köpet, då är det ju extra lyxigt. Jag gör en massa olika former, Prästens hår, Julgalten, Julkorset, Lindebarnet o s v. Men mest gör jag ”vanliga” bullar fyllda med mandelmassa och smör.
Att saffransbullarna kallas lussebullar tror jag beror på att Lucia kallas Lusse och vi äter saffransbullar runt Lucia. Alltså att Lussebullar betyder Luciabullar. Men det finns även en annan förklaring. Att man förr var så rädd för djävulen att man för att skrämma iväg honom bakade bullar med saffran i. De gula bullarna är så lysande, ljusa och goda att de kan skrämma iväg den onde, Lucifer. Lucifer skulle då ha gett namn åt Lussebullarna. Jag vill hellre tro på Luciavarianten, men jag tycker det är intressant med gamla historier och berättelser. Och om bullarna håller ondskan borta är det ju ett stort plus förstås.

I have a recipe for these but how can I bake these and put marzipan through them?