• Hem
  • Kammebornia
  • Uppdrag
  • Kontakt
  • Hem
  • Kammebornia
  • Uppdrag
  • Kontakt
Böcker & film / Det gröna Kammebornia / Kammebornias trädgårdar / Livet liksom / 6 maj, 2014

Guld värda

 

 

Det är ju lika roligt att slänga sig i hängmattan med en bra trädgårdsbok och smida planer och få finfina idéer och inspiration som att ligga på knä och rensa och klippa och så och fixa i trädgården. Det finns så många fina trädgårdsböcker och nya kommer hela tiden. Behövs alla egentligen? Mina favoriter är i alla fall bra allihopa fast på olika sätt.

.

IMG_7332

.

Den gamla klassikern Vår trädgårdsbok har just kommit i en fin och omarbetad nyutgåva. Där kan man slå upp det mesta. Som en trädgårdens nationalencyklopedi. Handbok för köksträdgården är ett annat standardverk som är fantastiskt att hela tiden återkomma till. Jag känner att de är som en trygg famn jag alltid kan komma till och be om råd när jag undrar vilken ros jag vill ha eller hur jag bäst ska anlägga nya land eller planera rabatter.

Hur ska jag göra för att få extrema mängder persilja? Varför ska jag inte fortsätta odla potatis på samma ställe? Hur ska jag klippa rosorna? Jag kanske bara känner ett stort behov av till exempel en bersåguide, vilket är sådant som kan hända i alla fall mig när jag drömmer om saftkalas i en tät berså en solig sommardag.

I Vår trädgårdsbok och Handbok för köksträdgården finns svar på nästan alla mina frågor så här års. De fungerar lite som oraklet i Delfi fast utan giftiga vulkaniska ångor och deliriska tillstånd.

Sen finns ju böcker som Stefans lilla gröna, som man kan bli så beroende av att den blir alldeles sönderläst. Jag älskar undertiteln, en handbok i utanförskap. Jag känner mig som en rebell när jag stoppar ner mina frön i jorden, som en revoltör när jag låter bli att handla morötter med moms i plastpåsar för att jag kan dra upp mina egna. Stefans lilla gröna har ingen plats i bokhyllan eftersom den alltid ligger framme. Stefan Sundström har alltid varit min hjälte. Både som trädgårdsmästare, musiker och poet. En man som gör världen bättre. Som skriver musik som alltid fått mig att dansa som en fe som vill väcka bergatrollen och sjunga och förstå världen som den är.

Sanna Töringes fantastiska trädgårdsmanifest Paradiset vill jag ju inte vara utan heller. Hon skriver så fint om hur viktigt det är att kunna vila, leka och lukta på blommor i en trädgård. Och hur viktigt det är för oss människor med vackra miljöer för att vi ska må bra. Jag känner mig så frisk här hemma i vår trädgård och så sjuk ute i rondellvärlden.

.

IMG_7334

.

Och så finns det böcker som Elin Unnes The secret gardener. Jag visste inte att det fanns trädgårdsböcker som var så roliga. Jag låg ensam i soffan och skrattade mig igenom en massa kunskap och tips och erfarenheter när jag sträckläste den. Men främst handlar The secret gardener om odlingspassion. Elin Unnes är musikjournalisten som skaffade en kolonilott och blev besatt av att sätta frön i jorden. Hon började blogga under pseudonymen The secret gardener men nu är hon inte hemlig längre. Däremot rapp och rolig. Och hennes bok är både snygg och bra. Jag tycker om hennes förklaring om att det inte alls är en trend med odling, utan en bestående förändring och att det som verkligen bara är en modenyck är industrialiseringstrenden som varit så het de senaste 60-70 åren. Och jag kan inte låta bli att läsa högt för alla som går förbi, ungefär som att jag inte kan låta bli att visa Monty Python-sketcher för människor i min närhet. Jag plöjer hela boken av lust och glädje och kommer att återkomma till den varje månad, eftersom den är uppbyggd efter årets månader. Det är underbart att få skratta när man läser om frön och jord och Elin Unnes besatthet av till exempel månodling som ballade ur i total vidskepelse som gjorde att hon höll på att bli inlåst på en fransk kyrkogård mitt i natten i smällkalla vintern. Det känns som något som skulle kunna hända mig också. En högläsningsbok för årets alla månader helt enkelt, med hög igenkänningsfaktor, mycket humor och empirisk kunskap.

.

IMG_7336

.

Bella Linde och Lena Granefelt har gjort Rätt ur jorden – handbok i självhushållning med handfasta tips och råd och överskådliga tabeller med vilka sysslor som bör utföras vilken månad. Jag är så svag för Lena Granefelts bilder och boken känns på samma gång gedigen som liten och nätt. Dennis säger att det är hans nya kompass, han bär runt på den hela tiden. Den är pang på – så här gör man – inget flum och tjafs och inga krusiduller. Ett perfekt komplement till The secret gardener tycker jag.

Självhushållning känns som den nya revolutionen, gröna vågen 2.0. Rätt ur jorden är alldeles ny och förra året kom Självhushållning på Djupadal som en vinkning till John Seymours Självhushållning som alla gröna vågare läste på 70-talet. Gustav och Marie Mandelmann skriver genomtänkt om sin kärlek till jorden och sitt sätt att leva så självförsörjande det går. I Självhushållning på Djupadal kan jag läsa om hur man bygger en fladdermusholk eller hur man gör surdeg från grunden eller hur man gör sin egen surkål. Jag blir inspirerad till nya grepp i både trädgården och i köket, genom tips och recept och texter och bilder. Det handlar om kodrömmar och ystning av ost, om hur man sköter potatislandet och om vilka vilda växter som går att äta. Boken är en resa genom årstiderna som man alltid lever närmare och upplever starkare ju enklare, eller närmare naturen man lever. Bilderna berikar med sin mustiga sinnlighet direkt från verkligheten. Det är fint och igenkännande för mig att läsa hur de aldrig någonsin tröttnar på att vara hemma eller på att vara så nära varandra. Självhushållning på Djupadal inspirerar till att leva närmare jorden och djuren och varandra. Som en handbok i att komma närmare livet.

.

IMG_7339

.

Runåbergs fröer är verkligen en bibel för oss som älskar fröer och odling. Och den är lika lågmält vacker med sin svarta linnerygg, ett sepiatonat fotografi, föreställande fröer och frökapslar på framsidan och bokstäver i glittrande guld, som den är bra och stark med sina fina teckningar och den gedigna kunskapen som bidrar till bibelstatusen. Lite som fröerna själva, bruntonade och tillsynes oansenliga men i själva verket guld värda. Mellan pärmarna beskrivs runt 250 frösorter. För varje sort finns information om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung, latinskt namn, beskrivning, smak, användningsområde och skörderesultat. Det här är inget hafsverk som snabbt sammanställts utan en fantastiskt fin lärobok i vikten av ekologisk odling som förutsättning för jordens fortsatta fruktbarhet och överlevnad. De inspirerande och färgglada bilderna uteblir och behövs inte heller. Runåbergs fröer är en vacker bok att ha som både uppslagsverk och prydnad.

.

IMG_7341

.

Innan jul skrev jag också om trädgårdsböcker, på den gamla bloggen. Det kan ni läsa här om ni vill!

Vilka favoriter har ni?



Bookmark and Share




Previous Post
Kycklingarna växer
Next Post
Lyckligt lottad




10 Comments

Reply

Mellan skog och gård
May 06, 2014

Åh, har samma böcker hör hemma. Fast ännu inte Stefans Sundströms, Elin Unnes eller Runåbergs. Men det dröjer nog inte 🙂

Reply

Madeleine
May 06, 2014

Vilka bra tips. Jag har bara tre odlingsböcker hemma, eller självhushållningsböcker snarare. Självhushållning på Djupadal (såklart) samt två böcker jag hittade på loppis, Honung av Eva Crane och Giftfria Grönsaker av Henning E Segerros. Men sakta men säket fylls det på med fler!

Reply

Urstarka Jag
May 06, 2014

Tack för tipsen. Ska allt ta och beställa ett par av dom. Jag har inga böcker, bara tidningar. Böcker känns roligare. Ska kolla på biblioteket först tror jag.
Jag köpte tidningen Trädgårdslandet på granngården och den fick mig att bygga en ärt-tipi till mina barn.

    Reply

    Queen of Kammebornia
    May 06, 2014

    Vad fint! En ärt-tipi! Jag gissar att det är en koja som det växer ärter på? Härligt!

      Reply

      Urstarka Jag
      May 06, 2014

      Du gissa rätt! Där kan dom gömma sig och äta hur mycket ärter dom vill.

        Reply

        Queen of Kammebornia
        May 06, 2014

        Underbart!

Reply

niinasnyttonött
May 06, 2014

Självhushållning på Djupadal måste jag köpa bums, när dom var med i trädgårdsfredagen var det bästa kvällen på hela veckan eller bästa halvtimmen rättare sagt . Där fick jag inspirationen till solrosdjungeln som jag bara måste ha varje år. Tom grannarna försäkrar sig att jag ska ha dom (OBS. Dom kan fortfarande se oss, ej insynsskydd:) ) Tack för att du tipsar om flera andra bra böcker, här ska det handlas nya imorgon!!! Ha det bra //Niina

Reply

Cattis
May 07, 2014

Vad kul att du har dom böckerna som favoriter, jag har läst alla utom Vår trädgårdsbok. Elin Unnes bok var ju toppen tyckte jag, hög igenkänningsfaktor! Jag gillar att hon skrev hur man kan få fram egna frön på det mesta. Just nu läser jag Bella Lindes bok Rätt ur jorden och Bonniers vegetariska kokbok efter tips här på bloggen 🙂

    Reply

    Queen of Kammebornia
    May 07, 2014

    Vad roligt att du gillar dem 🙂

Reply

Helena
May 08, 2014

Trädgårdsböcker är nästan lika härliga som kokböcker tycker jag. Men bara nästan.
Mina trädgårdsböcker presenteras idag på min blogg. Eller inte presenteras för man ser dem bara på en bild. Jag googlar mycket när det gäller växter och odlingstips. Det ger en extra dimension till böckerna.
Kram

Leave a Reply

Klicka här för att avbryta svar.


  • Sofia Kammeborn

    Jag är konstnär, poet, fotograf, stickdesigner och sagoberättare i Kammebornia. Kammebornia är vårt konstprojekt såväl som vårt eget kungarike. Det här är en blogg om min livsfilosofi genom poetiska vardagsbetraktelser. Om stickning, barfotadagar, koltrastsång och smultron på strå. Om mörkret och ljuset i november och hur man håller värmen genom vintern. Om recycling, odling och förädling. Om glädje och sorg och allt däremellan. Om matlagning och bakning, med målet att få min älskling att himla med ögonen och barnen att ropa hurra. Det handlar om en önskan om en värld som är lite godare, lite gladare och lite lekfullare. Om att se det stora i det lilla och om tacksamhet, ödmjukhet, kärlek och respekt. Jag bor på Gotland tillsammans med min man och katten Aslan. Fem stora barn har redan hunnit flytta hemifrån.
  • KAMMEBORNIA PODCAST

    KAMMEBORNIA PODCAST
  • Reklam

  • SJÖN KNITALONG

    SJÖN KNITALONG
  • MINA MÖNSTER

    MINA MÖNSTER
  • Gamla bloggen

    Här hittar du den gamla bloggen Queen of Kammebornia.
  • VÅR BOK

    VÅR BOK
  • Senaste inläggen

    • Känna efter
    • Lussebullar
    • Sjön knitalong 5 – Avslutning
    • Gröt
    • Nytt avsnitt!
  • Senaste kommentarer

    • ingrid om Känna efter
    • Monnah om Känna efter
    • Marilyn F. om Känna efter
    • Sarah Lowes om Känna efter
    • Monica om En fin resa norrut
  • Find us on Facebook

  • Instagram: @kammebornia

  • Follow on Bloglovin
  • Arkiv

    • december 2019
    • november 2019
    • april 2019
    • mars 2019
    • februari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augusti 2018
    • juni 2018
    • maj 2018
    • april 2018
    • mars 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augusti 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • maj 2017
    • april 2017
    • mars 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augusti 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • maj 2016
    • april 2016
    • mars 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augusti 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • maj 2015
    • april 2015
    • mars 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augusti 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • maj 2014
    • april 2014
    • mars 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
  • Kategorier

    • Advent & jul
    • Afmaeli knitalong
    • Aftur knitalong
    • Ateljén
    • Att söka
    • Badrum
    • Bakat
    • Blogg
    • Böcker & film
    • Burkar & kastruller
    • Det gröna Kammebornia
    • Dryck
    • Du & jag
    • Familjen
    • Födelsedagar
    • Frukost
    • Gotland
    • Hall
    • Hängmattan
    • Huset
    • Kammebornia
    • Kammebornias djur
    • Kammebornias högtider och traditioner
    • Kammebornias kök
    • Kammebornias trädgårdar
    • Kanelbullar
    • King of Kammebornia
    • Kök
    • Kokböcker
    • Konst & musik
    • Kris & utveckling
    • Livet liksom
    • Mat
    • Men hallå!
    • Midsommar
    • Mitt glada Kockumskök
    • Norge
    • Nyår
    • Om traditioner
    • Påsk
    • Pia hjärta Dennis
    • Queen of Kammebornias filosofi
    • Queen of Kammebornias flärd
    • Queen of Kammebornias handarbete
    • Riddari knitalong
    • Sagovinden
    • Sjön knitalong
    • Skottland
    • Sötsaker
    • Terapitankar
    • Utflykt & picknick
    • Valborg
    • Vännerna
    • Varm choklad
    • Vårt rum
    • Verandan
  • Meta

    • Logga in
    • Inlägg via RSS
    • Kommentarer via RSS
    • WordPress.org


  • Kontakta oss

    Kontakta oss

    sofia@kammebornia.se
    dennis@kammebornia.se

  • Livet liksom

    • Känna efter
    • Lussebullar
    • Sjön knitalong 5 - Avslutning
  • Popular Posts

    • Välkomna!
      jan 13, 2014
    • Priset på ett par vantar
      jan 22, 2016
    • Hej!
      aug 29, 2018



Copyright Kammebornia 2014. Header Gabriella Axelsson.
Back to top